Estetik

Estetik
Açıklaması

ZİRKONİUM DESTEKLİ PROTEZ
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı birarada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlanmasıdır.

Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi, ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalanmasını sağlamaktadır.

Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birlestirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak dişhekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır.

Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.

Cercon : Modern diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek kaliteye sahip bir üründür.

LAMİNATE VENEER (PORSELEN LAMİNALAR)
Laminate Veneer (Porselen Lamina) dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırılmak suretiyle dişe yapıştırılan porselen yapraklardır.

Dişin dış yüzeyinden 1 mm kadar ince bir tabaka kaldırılarak ölçü alınıp, model üzerinde hazırlanan porselen laminalar prova edilerek ve en uygun şekliyle dişe yapıştırılmalıdır.

Dişe minimum zararla maksimum estetik elde edilir. Dişler arası boşluklar, çapraşıklıklar, çürükler bu yöntemle rahatlıkla giderilebilinir.

Dişe istenilen renk verilebilir ve bu renk hiçbir zaman değişmez. Görünüm çok doğaldır. İşlemler birkaç seans sürer. Maliyeti yüksektir.

Laminate Veneer Kimlere
Uygulanır ?

• Dişlerin Formundan Memnun Olmayanlara
• Ön Bölgedeki Diş Renkleşmelerinde (Tetrasiklin Renkleşmesi v.s. )
• Dişleri Aralıklı Olanlarda
• Ön Dişlerde büyük dolguları bulunan ve çürüğün dolgu ile doldurulması sonucu estetik görünümden yoksun durumlarda
• Ön dişleri kırık veya aşınmış olan kimselerde

BEYAZLATMA ( BLEACHING)

Mine ve dentin yapısı nedeni ile normalden daha koyu renkli dişlerin ve çeşitli nedenlerle üzerinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi için, yapılan işlemlere DİŞ BEYAZLATMA – BLEACHİNG denir.

Diş beyazlatma işlemi ile 9-10 tona (3m skalasında) kadar beyazlatma zararsız bir şekilde sağlanabilmektedir. Diş beyazlatma sırasında kullanılan materyaller profesyonel kullanım içindir ve mutlaka diş hekimi muayenesi sonrasında kişiye özel hazırlanan ilaçlarla yapılmaktadır. Diş hekimi kontrolü altında yapılmayan kozmetiklerde satılan ajanlar çok etkisizdir ve diş yapılarına zarar verebilmektedir. Dişlerin üzerine biriken gıda artıkları, çay – kahve – sigara kullanımı ve fırçalama alışkanlığına bağlı olarak meydana gelen lekelenmeler, muayenehanede yapılacak diştaşı ve plak temizliği ile ve sonrasında yapılacak cilalama işlemi ile temizlenir. Bu işlemlerden sonra dişler diş beyazlatma işlemi için hazır hale gelmektedir.

– Bleaching işlemi 2 yolla uygulanır :

Home Bleaching(Evde Uygulanan ) :
Diş Hekiminizin yönlendirmesi ve talimatları ile evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. Hasta ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Gece yatarken bu plağın içine su esaslı beyazlatıcı ilaç konup gece boyu ağızda kalan plak ve ilaç ile dişlerde beyazlatma elde edilir. Bu işlem dişlerin beyazlama miktarına göre ve istenen sonuca ulaşmaya göre 7 – 10 gün süre ile uygulanmalıdır.

Office Bleaching(Klinikte Uygulanan) :
Beyazlatmanın hızlı olması istenildiği durumlarda Diş Hekimi tarafından uygulanan Beyazlatma işlemidir. Diş etleri izole edilip dişlerin üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin arttırılması için üzerlerine ışınlı dolgularda kullanılan mavi ışık uygulanır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenen beyazlık elde edildiğinde işleme son verilir. Ancak son araştırmalar, ofis tipi diş beyazlatma ertesinde, ev tipi diş beyazlatma yöntemininde destek olarak devam ettirilmesini tavsiye etmektedir.

– Bleaching Tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
Bleaching işlemi mutlaka Diş Hekimi kontrolünde, talimatlarına harfiyen uyularak yapılması gereken bir işlemdir.

Dişlerde bulunan çürükler, çatlaklar, kırık bölgeler, kullanılan kimyasal maddenin buralarda etki edip hasara yol açmasına neden olabilir. Bu tür diş problemleri mutlaka beyazlatma işlemi öncesinde ortadan kaldırılmalıdır.

Beyazlatma işlemi sırasında çay – kahve – sigara gibi renklendirici gıdalardan uzak durulmalı, düzenli fırçalama ve bakım işlemleri itinalı bir şekilde uygulanmalıdır.

INLAY ONLAY DOLGULAR
Porselen inlay-onlay laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır.

Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle porselen inlay-onlay uygulanmaktadır.

Yapım aşamasında porselen kronlara göre dişte daha az madde kaybı gerektirdiği için inlay- onlay dolgular tercih edilir. Sadece çürük temizlenip dişin ölçüsü alınmalıdır. Sadece çürük temizlenip dişin ölçüsü alınmalıdır.

Laboratuarda hazırlanan porselen inlay dolgular daha sonra dişlere özel yapıştırıcılarla (adhesive sistemler) yapıştırılmalıdır. Özellikle büyük madde kaybı olan dişlere öncelikle kanal tedavisi uygulayıp gerekirse dişetinde basit cerrahi düzeltmeler (gingivoplasti – dişeti manikürü) yapıp üzerine onlay (laboratuarda hazırlanan porselen ) yapılmalıdır. Bu sayede dişin yada dolgunun kırılma riski oldukça düşüktür.

Inlay’ler; bilinen dolgulara benzer. Dişin çiğneme yüzeyindeki doku kaybının çok geniş olmadığı, dişin “cusp” dediğimiz çıkıntılı kısımlarının çürük veya kırıktan zarar görmediği durumlarda uygulanmalıdır.

Onlay’lerde ise; dişin ağızda görünen kısmındaki doku kaybı daha geniştir. En az bir ya da daha fazla çıkıntılı kısım zarar görmüştür.

KOMPOZİT (LAZER)(BEYAZ) DOLGULAR
Kompozit dolgular diş renginde oldukları için, beyaz dolgu olarak da adlandırılırlar. İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılabilmelerine karşın, zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka azı dişlerinde de kullanılabilmektedir.

Kompozit Dolguların Avantajları
• Kompozit dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır.
• Dolgunun yapımını takiben hemen cilalanabilirler.
• Sadece dişteki çürüklerin restore edilmesi için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek, kozmetik işlemler için de kullanılabilir.

Kompozit Dolguların Dezavantajları
• Kompozit dolgular tabaka tabaka uygulanır ve özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu nedenle amalgama göre yapımı daha uzun sürer ve daha zordur.
• Fiyatı amalgamdan daha pahalıdır.
• Her ne kadar son zamanlarda kompozit dolgular oldukça dayanıklı hale getirilse de, amalgam kadar dayanıklı değildir.
• Uzun zaman içerisinde renk değişimi görülebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Geniş dolgularda ısırırken dikkatli olmak dolgunun ömrünü uzatacaktır. Kompozit dolgular iyi cilalansalar da, zamanla yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişimi görülebilir.
• Amalgamda olduğu gibi, dolgunun yapımını takiben 2 saat yemek yememe gibi bir sınırlandırma yoktur.
• Aşınma nedeni ile restore edilen dişlerde, çok sert diş fırçası kullanılmamalı ve fırçalama metoduna dikkat edilmelidir.

ESTETİK DİŞETİ DÜZENLEMELERİ
Göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımı diş ve dişeti harmonisini sağlamaktır. Güldüğümüzde görünen dişeti miktarı, dişlerimizin boyutunu da etkiler. Asimetrik dişeti kenarları, dişlerimizin düzensiz ve gülüşümüzün eğri olduğu izlenimini verir. Eğer dişetlerimiz çekilmişse, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünür. Enflamasyon ( bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine yol açar. Ödemli ve kalınlaşmış dişeti kenarı, dişlerin 1/3 dip kısımlarında gölge oluşumuna neden olur. Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından 1-2 ton daha koyu görünürler. Ayrıca oluşmuş olan ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur. Bakteri birikimi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün (bundan sonra papil olarak anılacaktır) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır.

Dişeti estetiğini ilgilendiren ikinci bir nokta ise; diş çektirmeye bağlı olarak, çene kemiğinde çökme ve sonucunda oluşan asimetrik dişeti görüntüsüdür. Bu durum, genellikle ön dişler bölgesinde rahatsız edici olur. Her ne kadar olağanüstü güzellikte porselen dişler yapılmış olursa olsun,hazırlanan porselenlerin yerleştirileceği alan, çepeçevre dişeti dokusudur. Eğer olması gerektiği kadar ve sağlıklı bir dişeti dokusu yoksa, hazırlanan porselenlerde estetikten bahsetmek mümkün değildir. Eğer dişeti çekilmesine veya diş eksikliğine bağlı papil kaybı varsa, öncelikle bunun yerine konması gerekir. Bazı cerrahi ve protetik yöntemlerle kayıp dokuları tekrar kazanmak mümkündür. Dişlerimizi çevreleyen dişeti dokusunu düzenlemeye ve dişlerimizle armoni içinde bir görüntü oluşturmaya yönelik işlemlere kozmetik dişeti düzenlemeleri denir. Genellikle protez yapımı öncesinde; dişetleri,kemik ve bağ dokusuyla ilgili altyapı girişimleri, hastalar tarafından uzun ve yorucu seanslar olarak düşünülse de, bu tip girişimler, elde edilen sonuçları nedeniyle, hastalar ve hekimleri açısından son derece gerekli, yüz güldürücü ve tatmin edici olmaktadırlar.

Görünüşlerinden memnun olmadığımız dişetlerini aşağıdaki operasyon türleri ile düzeltmek mümkündür.

Dişeti manikürü-gingivoplasti : Gummy smile denen gülünce dişetlerinin fazla göründüğü durumlarda 1 saatlik küçük bir operasyonla dişetlerini gülme hattı hizasına çekmek mümkündür.

Dişeti grefti : Dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzamış gibi görünen diş boylarını seviyelendirmek mümkündür.

Yapay Dişeti : Dişler arasındaki dişeti çekilmesinden kaynaklanan kara delikleri kamufle etmek için özel malzemeler oluşturmak mümkündür.

[bt_bb_before_after_image before_image=”1083″ after_image=”1082″ headline=”” subheadline=”” smaler_subheadline=”” before_text=”” after_text=”” show_arrows=”” coverage_image=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_before_after_image]

KOZMETİK DÜZENLEMELER
Kozmetik düzenleme veya doğal dişlerin yeniden şekillendirilmesi bazen kötü bir gülüşü düzeltmenin en kolay yoludur. Çok uzun ‘drakula’ köpek dişlerini ,uçları tırtıklanmış kesici kenarları,inişli çıkışlı gülme hattını birkaç küçük dokunuşla düzeltmek mümkündür. Bu işlem sırasında anestezi yapmaya gerek yoktur. Özel frezler yardımıyla yapıldığı için işlemler mine seviyesinde bitirilmelidir..

MerterDent Hizmetleri