Protez

Protez
Açıklaması

Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle kaybedildiği veya tamamen tahrip olduğu durumlarda, bunları onarmak veya değiştirmek için kullanılan malzemelere protez denir.

PROTEZ TÜRLERİ
1. SABİT PROTEZLER (KRON –KÖPRÜ BENZERİ YAPIŞTIRMALI PROTEZLER)
2. HAREKETLİ PROTEZLER (TOTAL VE BÖLÜMLÜ PROTEZLER)
3. İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER (SABİT VE HAREKETLİ)
4. ESNEYEBİLİR HAREKETLİ PROTEZLER

1 . SABİT PROTEZ

Hastanın kendisinin çıkarmadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezlerdir.
Kron : Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir.

Köprü : Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.

Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant veya köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.

Metal destekli kron ve köprüler
Altyapı olarak standart metal “quotni-co” veya değerli metal “quotau” alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve dişeti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir. Bu yüzden değerli metal kullanılarak yapılan uygulamalar ile daha sağlıklı ve estetik sonuçlar elde edilir.

Metal desteksiz kron ve köprüler
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
BAKINIZ : ZİRKONIUM

2. HAREKETLİ PROTEZLER
Total Protezler:
Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.

Parsiel Protezler:

Klasik Parsiel Protez : Kısmen dişsiz ağrılara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.
Hassas Tutuculu Parsiel Protezler : Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik protezlerdir.
Tek Taraflı Hassas Parsiel Protezler
Tek taraflı hassas parsiel protezler hastaya geniş imkanlar sunmaktadır. Hasta memnuniyeti ve beklentisini karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Çift Taraflı Hassas Parsiel Protez

3.İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER (SABİT VE HAREKETLİ)

Sabit : İmplanttan destek alınarak yapılan köprü ve kronlardır.
Hareketli : Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan total benzeri protezlerdir.

4. ESNEYEBİLİR HAREKETLİ PROTEZLER

Dünyada yaygın olarak kullanılan,ancak ülkemizde tanınmayan bu protezler elastik parsiyel protezlerdir. Esneyebilen bu protezler ağızın girinti ve çıkıntılarına çok iyi otururlar. Özellikle yaraları geç iyileşen şeker hastaları bu protezleri rahatlıkla tercih edebilirler.

Esneyebilir Hareketli Protezlerin yapımı esnasında hastaların doğal dişlerine herhangi bir işlem yapılmasına ihtiyaç olmaması hem maliyet hem zaman açısından hastalarımıza kazanç sağlar. Hastalarımız çok kısa sürede protezlerine kavuşur.

Bu protezlerin en büyük avantajlarından biri de metale ihtiyaç duyulmamasıdır. Metal kroşe görüntüsü olmayan estetik protezlerdir. Esneyebilir Hareketli Protez yapımında kullanılan maddenin en önemli özelliği anti alerjik olmasıdır.

[bt_bb_before_after_image before_image=”1083″ after_image=”1082″ headline=”” subheadline=”” smaler_subheadline=”” before_text=”” after_text=”” show_arrows=”” coverage_image=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_before_after_image]

MerterDent Hizmetlerimiz